• If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)

Tips Menjaga Penukaran Minyak Hitam dari HLY

Seli

Super Veteran
Assalam & Salam Sejahtera,

Tips nie saya dapat dari mekanik HLY Sungai Buluh

1. 10km - 50km sehari ------ 6000km ( Yamalube)
2. 50km - 100km sehari ---- 3000km ( Yamalube)
3. 100km - 150km sehari---- 6000km ( Shell VSX Semi-Sintetik)
4. 150km - 200km sehari---- 6000km ( Petronas Syntium Moto Fully Sintetik)

Note:
1. Spark Plug - 12,000km
2. Air Filter - 24,000km

So far alhamdulilah tak der masalah....
*** Bagi moto yg standard je.... yg ader susuk tu... hmm... sendirilah ingat
 

Seli

Super Veteran
Led,
Nak kata terbaik tu saya tak pasti...so far sejak saya pakai setahun nie...alhamdulilah...
Rasa nyerr kalau nak terbaik tentulah yg synthetic tu....
So far setakat nie sy lum pernah pakai yg synthethic nie..... maybe next service nak try lak
Lagi pun sy every 2500km - 3000km service.... mileage nie pun nak cecah lebih dari 3 bulan...
 

Led

Member
bro seli skrg pakai yamalube ke..kalau ok tu sy rs oklah,sbb murah pun murah..tp motor sy mmg
da try pakai..x sedap bwk..enjin mengerang bwk 120..ntah ler mgkin kesesuaian minyak enjen motor x sama kot huhuhuu
 

Pandir135

Super Veteran
Betul kata bro Seli...jadual tu klo moto std memang baik,,,x kira ape minyaknya,
klo utk moto yg bak kata bro seli " ade susuk" dan sentiasa lenjan....sendri mau ingat...
eloklah tukar stiap 1500km...
 

phl6684

Moderator
Staff member
hehee...time modi2 sket2 dlu2...phl try yamalube petang then mlm ronda2 trus hitam mcm pkai 2bulan...huh..
 

LcBoy135z

Veteran
pesanan sikit la...
dah ramai aku tgk mcm ni...termasuk aku sendiri

kita jgn set kan brg yg harge murah tu performance gred A...tentu brg yg murah tu ada spec dia sendiri..sebab tu bila pakai tak sedap la...enjin bising la n etc...tgk spec moto anda..tgk jarak perjalanan anda...

nak long distance memang fully la mnyk terbaik...kelikatan pon kene tau sikit2...

berdasarkan pglaman aku la..
gune casrol fully yg mahal tu..RM42 hinggit...10-40

sangat cair...dari bP - Kuantan...minyak cepat meruap lah..

bila aku gune full [email protected] 15-50
mnyak masih steady jerr...tak cepat meruap sgt...sangat best bila bawak

perbezaan nih dari sama ejos aku gune,yoshimura + std mesin aku tu...

tu jer...dua trip aku try..mmg ketara lah...so jgn men bantai jer nak beli 4T tu..hahahaa..
 

phl6684

Moderator
Staff member
btol tuh bro lcboy...10w40 cair sket dr 10w50...nk long distance pentingkan no blkng tuh...
 

sigung

Super Veteran
Aku pakai castrol 15-50 mineral jer:D, aku lenjan, clutch ok:D....cukup 1000km aku tukar shell vsx 15-50 semi sintetik, clutch slip pulak:confused:.....esok try lagi minyak castrol....sebelum ni pakai sprinta 5000 :Dtakder masalah pulak tapi susah nak cari pulak tempat aku ni...:D
 

phl6684

Moderator
Staff member
hehehe...phl xpecaya eo shell dr time pkai rxz g....pening pala...pkai ja 2t vsx jem rod...crankshaft kering...pkai total pnya 2t..basah elok ja crankshaft tuh...
pkai lc try shell sx xsdap...hehehe...motul sdap sgt la..tp mahal...total racing 20w50 (pek lama) long distance sdap...murah sket dr motul..
then skang maintain ngan hdeo je...murah n sedap..hehehehe
 

sigung

Super Veteran
Aku ada hdeo, shell rimula satu tong besar utk 4x4...sayang nak buka masih simpan dlm stor...baru tadi pegi kedai beli castrol, sekarang tunggu enjin sejuk nak tukar...sayang pulak vsx tu baru jalan kurang 100km rasanya...tunggu ajelah nih...:D
 

Wpt - Kcy

Veteran
Motul 7100 10w-40 dulu dan selamanya........sapa perna try Amsoil 20w-50 fully sin? ada jual di #bC:D tolong review sikit.

Kepada moto yang ade susuk sila tonjolkan minyak apa yg digunakan? saja nak buat survey nak tgk majority;)
 
Top