• If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)

Rectifier (a.k.a Alternator?)

ghazali7

New Member
Salam semua, betul ke yang disebut tu sama dgn fungsi alternator?

nak tanya mcm mana nak kasi kuat sikit charging battery sbb slalu nak start motor guna electrik starter.. mcm sangkut2 skit..

senario : cek...(diam jap)..chekkkk checkkk checkkkk jekkk broomm broomm....

Langkah penah diambil:
- Tukar battery baru : Kejap je ok..maybe sbb battery kuat lagi... seminggu lemau blk.... jadi blk.. so rasa sbb bende yang cas blk nie tak fungsi atau dah start lemau jugak



*broom tu utk saiko pihak lawan jer sbb motor std jer kot*
 

rideripoh

New Member
saya baru saja join forum ni...nak jawap soalan abg ghazali...fungsi rectifier regulator sama dengan alternator dan terletak di sebelah kiri cover body di starter kick...saya memang pakai yang jenis lain iaitu Brt itu pun beli dekat abg yus di ipoh ni rm60,plug n play je..nak tahu lebih lanjut whatapps je pada abg yus 0195050066...lampu terang tak payah pakai Hid...rasa2nya brother camen kenal abg yus ni...dia ckp kalau nak kawan ramai masuk forum ni...dulu brother yus pakai 5 speed skrg pakai kawasaki z800 dan dengar cerita dia modify moto lc anaknya 4 speed pakai uma superhead.. Bagi pendapat saya kalu tukar rectifier regulator tu amat2 bagus sesiapa yg suka jalan malam...hehehe.. rasanya sekarang dia ada kat indon kirim le suruh dia beli...just pendapat je saya budak baru belajar
 

kamen rider x

Super Veteran
Salam semua, betul ke yang disebut tu sama dgn fungsi alternator?

nak tanya mcm mana nak kasi kuat sikit charging battery sbb slalu nak start motor guna electrik starter.. mcm sangkut2 skit..

senario : cek...(diam jap)..chekkkk checkkk checkkkk jekkk broomm broomm....

Langkah penah diambil:
- Tukar battery baru : Kejap je ok..maybe sbb battery kuat lagi... seminggu lemau blk.... jadi blk.. so rasa sbb bende yang cas blk nie tak fungsi atau dah start lemau jugak



*broom tu utk saiko pihak lawan jer sbb motor std jer kot*
Wasalam @ghazali7 , Jika bateri dah tukar masih lagi lampu menunjukan lemah, selalunya "magnet stator" yg dah nak "kong" dia ada sebelah kiri enjin dalam magnet tu.. Harga dlm rm 1rat lebih yg original punya.. ;)


-Lama Kamen tak lawat laman ni..
 

phl6684

Moderator
Staff member
salam semue,
klu aku nak kacuk coil magnet fz msuk lc bole x?sbb alang2 dh rosak,igt nak modi skli
coil magnet kt bwh tuh kan??rasanya mcm xngam kot..coz fz pkai ecu n injection..lc cdi n carb..xtau la xpenah try..hehehe...
 

humanbasic

Member
xngam sahabat...tp kt socket je x ngam.tgk fz punye magnet byk bilangan kaki2 die...wayar pun halus2 je untuk coil...tq pd yg respon.aku msuk stnaded lc je.
saje nak kongsi...yg dh tau bagusla:
1.coil magnet rosak...korg on kunci,lampu N hidup,crank starter xboleh,kick boleh motor hidup,tp lampu semue xhidup...care nak pastikan mmg coil magnet rosak,korg cabut fius kat bateri,motor mati.kompem coil magnet rosak.
2.rectifier rosak...korang on kunci,lampu N xmnyala...1.cek dulu manatau bulb terbakar.2.try spray gun manetau habuk kat connector.3.klu xleh jugak,mmg nak kene tukar.
skrg nie ade bran kipro-X brt katenye lampu lebih trg....try usha mudah.my
 

ghazali7

New Member
Oh ok... saya nnt cuba Kipro-x BRT tu... mudah2 terang la masa depan ride tgh mlm... **g keje blk keje shift je kot ayat ride mcm perjalanan - melaka - kl - ipoh - penang haa ha haa** neway thanks semua
 

t5unami

New Member
tsunami...tlg tnykn bg yus,cod tol sg besi bole x?
bro yus guna pos laju sebb dia tinggal kat ipoh,stok pun tinggal sikit msa sy order hri 2...brg dh smpai cuma tertido msa posmen dtg..nnti gi poslaju bt caves collect...

terlupa nk bagi tahu,alat 2 memang dh lama terkenal tpi bkn di malaysia...cuma msa tu tak ada sesiapa yg bawa msuk alat 2...gandingan terbaik dgn cdi brt powermax dual band ST/TR atau RK
 
Last edited:

t5unami

New Member
bro yus guna pos laju sebb dia tinggal kat ipoh,stok pun tinggal sikit msa sy order hri 2...brg dh smpai cuma tertido msa posmen dtg..nnti gi poslaju bt caves collect...

terlupa nk bagi tahu,alat 2 memang dh lama terkenal tpi bkn di malaysia...cuma msa tu tak ada sesiapa yg bawa msuk alat 2...gandingan terbaik dgn cdi brt powermax dual band ST/TR atau RK
 
Top