• If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)

Perlu Setting Carburetor Kalau Tukar Cdi ?

Faizalpejal

New Member
Saya ingin bertanya. Saya sudah tukar cdi lc135 4s saya dari cdi ori thailand (oren) kepada cdi mb performance 5th edition. Bila tukar, ada time bila saya pecut at low-mid rpm pulas throttle dalam 2/5, moto saya semput sekejap tapi then kembali normal. Benda ni berlaku jugak time saya dalam gear 3 dalam 20-30kmh, pulas throttle dalam 1/4, dia pun semput secara tiba tiba dan sekejap and kembali normal balik.

Saya cuma hairan adakah bila tukar cdi kita perlu setting carburetor balik ? Sebab semasa saya tukar exzos and stock air filter kepada air filter uma, saya dah setting balik carburetor. So elok je pakai lepas tu. Then saya try masuk cdi mb performance. Tapi selepas tu masuk cdi jadi perkara semput ni tapi berlaku dengan sekejap je and dalam berapa kali je dalam ride. Harap dapat penjelasan dari korang

Moto fully standard kecuali :
Exzos apido cutting standard
Cdi MB Performance 5th edtion
Spark plug G Power
Air filter uma racing
 

man_sate

Super Veteran
Saya ingin bertanya. Saya sudah tukar cdi lc135 4s saya dari cdi ori thailand (oren) kepada cdi mb performance 5th edition. Bila tukar, ada time bila saya pecut at low-mid rpm pulas throttle dalam 2/5, moto saya semput sekejap tapi then kembali normal. Benda ni berlaku jugak time saya dalam gear 3 dalam 20-30kmh, pulas throttle dalam 1/4, dia pun semput secara tiba tiba dan sekejap and kembali normal balik.

Saya cuma hairan adakah bila tukar cdi kita perlu setting carburetor balik ? Sebab semasa saya tukar exzos and stock air filter kepada air filter uma, saya dah setting balik carburetor. So elok je pakai lepas tu. Then saya try masuk cdi mb performance. Tapi selepas tu masuk cdi jadi perkara semput ni tapi berlaku dengan sekejap je and dalam berapa kali je dalam ride. Harap dapat penjelasan dari korang

Moto fully standard kecuali :
Exzos apido cutting standard
Cdi MB Performance 5th edtion
Spark plug G Power
Air filter uma racing
Kene set balik carburetor bile tuka cdi. Lain cdi lain mapping die.
Lagipon moto da main ekzos open memang kene set balik.
Kalau masih lagi kene masalah macam tu lepas set carburetor, cube tuka plug standard bukan g power.
 

Faizalpejal

New Member
Kene set balik carburetor bile tuka cdi. Lain cdi lain mapping die.
Lagipon moto da main ekzos open memang kene set balik.
Kalau masih lagi kene masalah macam tu lepas set carburetor, cube tuka plug standard bukan g power.
Orait thanks bro
Nanti cuba try setting balik tgok perbezaan dia
 
Top