• Lets Play Games now at YamahaT150 ARCADE
    Click Here to play
  • If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)

Blok 66mm+23 22 Valve

zacktuuu

New Member
Kecik taya tu....main sekilo ke?
15-33/15-35...

Setting carburetor da ngam?
Hehehe nk vs ngan jet rod n block lg besa
Mood mengkaji
Cab rase cm x cun sbb time bawak relax trotle 1/4 bobok skit,tgk berfikir nk pakai cab fcr or mjn,mahal sngt r...hahaha
 

man_sate

Super Veteran
Hehehe nk vs ngan jet rod n block lg besa
Mood mengkaji
Cab rase cm x cun sbb time bawak relax trotle 1/4 bobok skit,tgk berfikir nk pakai cab fcr or mjn,mahal sngt r...hahaha
Fcr la... Huhuhuhu... Belanje video sekali... Hahhahaha
Pj atau Jarum kene adjust tu... Try spoket yg saya cakap td... Tengok time ujung gear 3 bile tuka masuk gear 4 ade drop x..
 

AlanzShah

New Member
salam, kenaper yer piston boleh kecut? blok 62 cms (kotak biru). baru pakai 4bulan dah bertukang..buka tengok piston longgar..minyak hitam makan..blok cun lagi..sejak tuka, 4kali da servis tiap bulan (2000km). 3kali pkai minyak fully elf, 1kali pkai motul 5100..ada sesapa pernah alami mcm ni?
 

man_sate

Super Veteran
salam, kenaper yer piston boleh kecut? blok 62 cms (kotak biru). baru pakai 4bulan dah bertukang..buka tengok piston longgar..minyak hitam makan..blok cun lagi..sejak tuka, 4kali da servis tiap bulan (2000km). 3kali pkai minyak fully elf, 1kali pkai motul 5100..ada sesapa pernah alami mcm ni?
Waalaikumusalam,
Saya pon baru kena 2 bulan lepas pasang kat moto adik sedara CMS kotak kuning ag2000. Pasang macam biasa ikot cara biasa pasang la. Baru abis pantang teros bunyi btukang macam blok calar. Tak sempat nak cek lagi moto adik sedara.
Dekat kotak ada tulis warranti tapi tak tau bole gune ke tak warranti tu.

Da start masalah pulak blok CMS. Sebelom ni blok X1R kene macam ni gak. Dorang cut cost melampau.
 

AlanzShah

New Member
tula pasal, sy pun baru berjinak nk upgrade cc moto ni..alih2 kena mcmni..sebelum ni mtk pendapat pomen yg dh biasa buat lc..tu yg pakai blok 62 cms (kotak biru)..adehh baru je nk merasa..waktu first time tuka blok, benda2 kecik lain mcm cam,spring valve, rod, pump myk sume dh tuka skali yg performance..sebab alang2 dh buka, so upgrade lah semua nye..hmm fenin lah fenin
 

man_sate

Super Veteran
tula pasal, sy pun baru berjinak nk upgrade cc moto ni..alih2 kena mcmni..sebelum ni mtk pendapat pomen yg dh biasa buat lc..tu yg pakai blok 62 cms (kotak biru)..adehh baru je nk merasa..waktu first time tuka blok, benda2 kecik lain mcm cam,spring valve, rod, pump myk sume dh tuka skali yg performance..sebab alang2 dh buka, so upgrade lah semua nye..hmm fenin lah fenin
Blok beli kat mane? Cube tanya warranty. Dekat kotak CMS AG2000 (Kuning) tulis tak bole claim rosak kalau gune jackrod 6mm keatas.
Saya pon fenin. Adik sedare sbelom tu pakai 62mm X1R dekat 5 taun. Tuka ke CMS sbb da kong. CMS bru pakai 2 bulan buat hal. Hahahahaha.
 

ple5888

Veteran
Bahaya brand cms mcm ni...sy pun kena blok uma 65mm. Br abis pantang dh bunyi bertukang. Cek punya cek bunyi rantai kecik yg kendur. Nk kena ketatkn balik sbb guna manual tensioner...hehe
 

AlanzShah

New Member
Blok beli kat mane? Cube tanya warranty. Dekat kotak CMS AG2000 (Kuning) tulis tak bole claim rosak kalau gune jackrod 6mm keatas.
Saya pon fenin. Adik sedare sbelom tu pakai 62mm X1R dekat 5 taun. Tuka ke CMS sbb da kong. CMS bru pakai 2 bulan buat hal. Hahahahaha.
xingat plk beli kt mana, bagi duit kat pomen je gi beli..huhuh
 

Attachments

AlanzShah

New Member
Bahaya brand cms mcm ni...sy pun kena blok uma 65mm. Br abis pantang dh bunyi bertukang. Cek punya cek bunyi rantai kecik yg kendur. Nk kena ketatkn balik sbb guna manual tensioner...hehe
haha nasib baik rantai yg kendur..tula sebab review banyak dah pasal cms ni, xda dgr ada problem..blok uma 65 bro beli brapa tu?
 

AlanzShah

New Member
Waalaikumusalam,
Saya pon baru kena 2 bulan lepas pasang kat moto adik sedara CMS kotak kuning ag2000. Pasang macam biasa ikot cara biasa pasang la. Baru abis pantang teros bunyi btukang macam blok calar. Tak sempat nak cek lagi moto adik sedara.
Dekat kotak ada tulis warranti tapi tak tau bole gune ke tak warranti tu.

Da start masalah pulak blok CMS. Sebelom ni blok X1R kene macam ni gak. Dorang cut cost melampau.
salam abgman, cmne ngan moto adik sedara tu? dh buka cek engine ke? apa punca tu?
 

man_sate

Super Veteran
Bro ade tips x?nak masuk block n head belang?tiang tuk head n block kne tukar ke?
Mod extreme ni. Tak penah buat.
1) Tapak tiang kene ukur. Xsama dengan lc. Kene wat tapak baru.
2) Belang = oil cooled & air cooled
Lc = water cooled
Radiator asal lc kene tuka yg oil cooled sebab laluan air untuk head block da takde.
3) Block belang lebih pendek sebab stroke pendek berbanding dengan lc stroke panjang. Kemungkinan kene tuka sleeve yg panjang sebab sleeve asal belang pendek. Penambahan spacer untuk memanjangkan block bukan sleeve. Kene ukur.
4) Mounting & space tok head belang rasenye takde masalah. Kalau pakai DOHC sedap main rpm tinggi.
5) Lagi 1 cara nak pakai head DOHC bole cari head Y15ZR Singapore. Cube kire modal masok head block belang dan beli head DOHC Y15ZR Singapore. Mana lebih berbaloi.

Y15ZR Singapore ade spec DOHC. Head Y15ZR sama je dengan lc cume ade oxygen sensor. Membe ade email dekat HL Singapore awal Januari nak beli head Y15ZR Singapore tapi tak berbalas. Harga pon tak pasti berapa. Kalau ade membe Singapore bole mintak tolong dorg tanyakan. Group Yamahat135 ade rasenye dok Singapore. Try contact dorg.

*sape2 yang ade tips bole tambah lagi. Ni cume pandangan.
 

zacktuuu

New Member
Mod extreme ni. Tak penah buat.
1) Tapak tiang kene ukur. Xsama dengan lc. Kene wat tapak baru.
2) Belang = oil cooled & air cooled
Lc = water cooled
Radiator asal lc kene tuka yg oil cooled sebab laluan air untuk head block da takde.
3) Block belang lebih pendek sebab stroke pendek berbanding dengan lc stroke panjang. Kemungkinan kene tuka sleeve yg panjang sebab sleeve asal belang pendek. Penambahan spacer untuk memanjangkan block bukan sleeve. Kene ukur.
4) Mounting & space tok head belang rasenye takde masalah. Kalau pakai DOHC sedap main rpm tinggi.
5) Lagi 1 cara nak pakai head DOHC bole cari head Y15ZR Singapore. Cube kire modal masok head block belang dan beli head DOHC Y15ZR Singapore. Mana lebih berbaloi.

Y15ZR Singapore ade spec DOHC. Head Y15ZR sama je dengan lc cume ade oxygen sensor. Membe ade email dekat HL Singapore awal Januari nak beli head Y15ZR Singapore tapi tak berbalas. Harga pon tak pasti berapa. Kalau ade membe Singapore bole mintak tolong dorg tanyakan. Group Yamahat135 ade rasenye dok Singapore. Try contact dorg.

*sape2 yang ade tips bole tambah lagi. Ni cume pandangan.
Tq,bro...nice tips bro idola...
 
Top