1. Lets Play Games now at YamahaT150 ARCADE
    Click Here to play
  2. If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)
    Dismiss Notice

[WTA] FZ150I CAM VS UMA RACING CAM

Discussion in 'MALAYSIA: LC150 / 135LC owners' started by jpoplover, Oct 6, 2011.

  1. jpoplover

    jpoplover New Member

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Messages:
    27
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Nak tanya pasal cam FZ150i dan UMA racing cam...

    Adakah siapa siapa member kat sini pernah try cam FZ dan UMa ???
    Apakah feedback member-member kat sini ?

    Saya nak masuk block set FZ150i sabtu ini, tapi masih tak tau nak pilih mana satu ~~~haiz..
     
  2.  
  3. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,530
    Likes Received:
    464
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah--->desa pandan,ampang
    Country:
    Malaysia
    cams fz n uma cutting sama...just uma tggi sket...bukit dia tuh...n ada decomp pin..so nk start senang la..
    perf rasanya xsama ngan cams len mcm CMS,Hi Speed yg mana bukit tggi tp gemok...huhuhu....
     
    jpoplover likes this.
  4. amlc135

    amlc135 New Member

    Joined:
    Aug 26, 2011
    Messages:
    54
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    melaka
    Country:
    Malaysia
    bgus tajuk nie..:)
    erm, bagi aku cam racing contoh cam uma nie bonggol die tingi
    jadi lebih sesuai gan blok racing 60 mm dan keatas..
    cam fz plak sgt sesuai gan blok fz sbb cam nie die tinggi sket dan gemuk sket jer dri cam standed.. ;)
    moto ko model ke brape ?
    lepas ni update result k..:D
     
    jpoplover likes this.
  5. jpoplover

    jpoplover New Member

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Messages:
    27
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    :)Thanks phl6684 and amlc135 for the info :)

    saya pakai LC SS tahun 2008 ...
    Cam FZ memang sesuai utk block FZ kalau motor tu FZ..
    tapi sekarang motor lc.. dgn block FZ dan cam FZ..i tak confident... kena tanyer sesiapa yg pernah pasang set set FZ block dan cam ini sekali..

    Byk org yg pakai block FZ tapi i jarang dengar org pakai cam FZ ....hmmm
     
  6. adam_john99

    adam_john99 Super Veteran

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    212
    Trophy Points:
    391
    Location (city/province):
    KL
    bro, cam fz nie biase2 jer tau, memang ramai org pakai blok fz sbb ketahanan dier, tapi segala hantu setan dorang letak kat dlm head tue, baru la leh kejar bebudak yang pakai blok lagi besar dari 57mm...hehehehehe, jgn mara...
     
    Jarez_clank and jpoplover like this.
  7. jpoplover

    jpoplover New Member

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Messages:
    27
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    adam_john99

    tak marah.. kau memberi pendapat kpd saya... saya sepatutnya berterima kasih..^_^

    Sekarang i nak motor ku tahan lasak, boleh jalan jauh dan lebih power drpd stock lc dah ok dah....hehe

    Tested today..... result memang ok utk saya...tak lambat sgt tak cepat sangat...
    dulu masa stock lc ku hanya blh pergi 130km/hr
    sekarang blh pergi 150~160km/hr
    dgn pakai 28mm carb lah...
     
  8. adam_john99

    adam_john99 Super Veteran

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    212
    Trophy Points:
    391
    Location (city/province):
    KL
    terbaik bro. tue baru tukar.karb blom tukar yg lajn lagi...hehehehe
     
  9. jpoplover

    jpoplover New Member

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Messages:
    27
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    next hanya
    next hanya nak tukar exhaust close type....CJ IPOH, cover set .....~~dah cukup......lepas tu maintain dan jaga motor jeh
     
  10. adam_john99

    adam_john99 Super Veteran

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    212
    Trophy Points:
    391
    Location (city/province):
    KL
    try tukar cam n set teppet ok gak bro,tak melibatkan enjin lg.hehehe
     
  11. jpoplover

    jpoplover New Member

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Messages:
    27
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    i baru tukar FZ cam.........
     
  12. semut

    semut Veteran

    Joined:
    Aug 15, 2010
    Messages:
    157
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    133
    Location (city/province):
    Dunia Ilusiā„¢
    Aku rase baik ko tukar uma high cam,sebab aku dah test uma punya cam,memang layan boleh g 150-160 gune carb stendent,..sebab aku dah test 3 moto lc dah pulas habis,dengan cuaca angin yang kuat jugak la,miter semua 140-top dah mati,tapi moto aku leh pergi lagi walaupun sikit2.
     
  13. jpoplover

    jpoplover New Member

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Messages:
    27
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Boleh mempertimbangkan juga utk next minor project....
    thanks.
     
  14. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,530
    Likes Received:
    464
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah--->desa pandan,ampang
    Country:
    Malaysia
    pkai CMS...lg best dr uma..murah dr uma..huhuh
     
    adam_john99 likes this.
  15. skyrocket

    skyrocket Super Veteran

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    82
    Trophy Points:
    356
    klu nk jln jauh sdp pkai fz blok ngan cam pn ok jgk..tp cdi ngan spring valve 2ka bru syok.hehe..carb 28mm myk kuat.mod carb. std pn leh dpt outmetr jgk.
     
  16. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,530
    Likes Received:
    464
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah--->desa pandan,ampang
    Country:
    Malaysia
    carb besar xjamin minyak save...just cepat la coz nyawa besar...carb std mmg bley dpt outmeter bley laju..tp nyawa xberapa besar...just rasa lmbt ja la...carb besar nie cepat la...huhuh...
    nk save modal pkai ja blok std..len2 ja modi..hehehe..bley ja smpai logo tuh...kena gaya set,rider berat mcm bro kamen..kompom2 da logo tuh dlm tgn...:cool:
     
    Jarez_clank and adam_john99 like this.
  17. skyrocket

    skyrocket Super Veteran

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    82
    Trophy Points:
    356
    bt0l3;) klu total brt orgnye 130kg++ pkai cdi standart bleh dpt 180 kire terer la p0men 2;)
     
    adam_john99 likes this.
  18. kamen rider x

    kamen rider x Super Veteran

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    2,383
    Likes Received:
    325
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    Klang
    Country:
    Malaysia
    Huahuahua... Kena lak sarung ejos pom-pom tembak bulan halau ungas-ungas hutan..
    Dah "pass" cecah logo tu, jarum meter "tidur nyenyak" kat dinding pula.. :eek::eek::eek:


    -Klau lc dah modi enjin spy tahap SUPERB dah "pass" abes logo yamaha tu x puas-puas juge lagi,
    beli SBK modi SBK test mesin tu spy out meter pula (Kalau berani rider la)..Hahahahaha.. :D-
     
    Din_6, Wpt - Kcy and adam_john99 like this.
  19. adam_john99

    adam_john99 Super Veteran

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    212
    Trophy Points:
    391
    Location (city/province):
    KL
    kalau pakai blok standard, tapi modi kat blah head tue, tak tau nak habaq apa la...sbb segala tok nek setan dok kat head tue...block besaq nie hanya buat pickup ja...setting terbaik hanye dari pomen yang berpangalaman....cube hang tgk:

    -block besaq/racing hanya melibatkan piston/ring je
    -head plak melibatkan byk brg cth valve, cam, port and polish, combustion chamber etc...byk yang bleh bela kat head tue, so kalau head kita mantap and perfect modinyer, pakai blok standard pun buleh ketuk dinding mcm bro kamen, phl, unclenaoki and otai2 lain....dulu zaman2 main ex5, mane ade block sampai 60mm, pakai piston kecik2 ja, tapi modi kat head kaw2 punye,sampai nak enjak engkol utk start pun buleh berdiri sbb compression tinggi...bak kate palex "tahan kaki la nak start"...hehehehehe
     
  20. adam_john99

    adam_john99 Super Veteran

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    212
    Trophy Points:
    391
    Location (city/province):
    KL
    j
    ini cume my 2 cents ja...
     
  21. skyrocket

    skyrocket Super Veteran

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    82
    Trophy Points:
    356
    cite psl head ni mmg ade jual head y big valve ke?bpe duit?kt jhr xjmpe lg brg tu y Lc..ke nk laid?
     

Share This Page