1. Lets Play Games now at YamahaT150 ARCADE
    Click Here to play
  2. If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)
    Dismiss Notice

Tips Menjaga Penukaran Minyak Hitam dari HLY

Discussion in 'MALAYSIA: LC150 / 135LC owners' started by Seli, Oct 10, 2011.

  1. Na0ki

    Na0ki Super Veteran

    Joined:
    Jul 16, 2009
    Messages:
    857
    Likes Received:
    56
    Trophy Points:
    356
    Location (city/province):
    Selangor
    Country:
    Malaysia
    hahahaha... cover btolll biruu.. beskal jenis bdak2 muda wat men game racing.. Spoket gabak bsaw nyeww.. nk racing kan kena pikap kuatt.. ahhahaha...
     
  2. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,530
    Likes Received:
    464
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah--->desa pandan,ampang
    Country:
    Malaysia
    hahahaa
     
  3. Seli

    Seli Super Veteran

    Joined:
    Oct 8, 2011
    Messages:
    391
    Likes Received:
    47
    Trophy Points:
    353
    Location (city/province):
    Bandar Saujana Putra, Selangor, Malaysia
    Country:
    Malaysia
    Bro Forumer...
    12hb nie saya nak turun HLY buat servicing... ada sapa2 yg nak kirim OIL FILTER....
    Tak ambik komisen... cuma nak tolong2 jer bro2 semua....;)
     
    ternama likes this.
  4. red hair

    red hair New Member

    Joined:
    Apr 20, 2013
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location (city/province):
    kulim
    Country:
    Malaysia

    salam bro.. nk tnye.. moto sye lc v2.. kenape bile dalm gear 3... meter bru 50km/j tapi enjin dh bunyi meneran n gegar sket.. sye try moto membe rase smooth je enjin dye.. motor bru dalm 4 buln je..
     
  5. ecam_7

    ecam_7 New Member

    Joined:
    Jul 20, 2013
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    assalam...nk tnye..klu pakai mnyak jenama silkolene 10w40 ok x ???
     
  6. LAN

    LAN New Member

    Joined:
    Jul 16, 2013
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    aku first tuka pakai yamalube....tapi bile dh cecah 3000km....bunyi dh bising....skrg aku pakai yg 20w-40....rase -rase ok x untuk engine
     
  7. Ahmad Firhanuddin

    Ahmad Firhanuddin New Member

    Joined:
    Oct 30, 2011
    Messages:
    39
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    11
    Location (city/province):
    Seri Kembangan, Selangor
    Country:
    Malaysia
    Yang sikolene tu, yg mane pkainye?
    kalau COMP4 Pro, yg tu ok la..
    Dh slalu pkai n agak pricy skit, satu RM43..
    Die mmg ok ntok jalan jauh n daily, cume bile dh cecah 3000++ die dh start minx tukar..
    So far ok la..
    Kalau nk lagi best MOTUL 5100, tp mahal la skit..
     
  8. LAN

    LAN New Member

    Joined:
    Jul 16, 2013
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    Skrg ni ko pakai minyak ape? jenis 15w 50 ke....aku bab miyak ni x pndai sngt tapi bile cecah masenye aku akan tuka....
     
  9. amry

    amry New Member

    Joined:
    Oct 13, 2012
    Messages:
    81
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    Jerantut
    Country:
    Malaysia
    nk tanya ..kenapa motor sy bile dh di stndardkn blik tapi ad bunyi ktik2,,,bile start enjin mse sejuk bnyi tu x ad,,bile dh pns dlm 10 min mule dh bnyi ktik2,,,,tpi bnyi tuh x kuat mne,,,,tepet set in 0,10 out 0,12,,,,,bnyi ap ea??plik lahhh bile pns je bnyi,,,spec motor block oem,,,cam fz,,,sv cms,,,,pstu skng ni motor berat smcm je,,,gune minyak hdeo rimula r3x,,,dh dkt 4 kli tuka gne mnyk nie rse berat smcm je enjin ,,,x bgs ea r3x nie,,,,tlg bgi riview ckit geng2,,,,x tau nk suspek ap bnyi tuhh,,,,ker block sy dh [email protected] bnyi cam ngn tepet???hrap mmbntu
     
  10. kamen rider x

    kamen rider x Super Veteran

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    2,383
    Likes Received:
    325
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    Klang
    Country:
    Malaysia
    Cuba guna minyak hitam berat sket cth 15-50w klau bunyi masih ada.. Rimula r3x ni enjin kena betul2 panas baru syok, lagi2 jln jauh kepanasan enjin terkawal..


    -Kelemahan minyak hitam kenderaan berat ni piston cepat berkerak, bila dah berkerak kat top piston akan jadi "knocking" top piston bersama valve.. Klau betul2 nak jaga enjin cari model yg ade tech MA4, bahan dia macam gam melekit bila dah lama kat piston dia tak lekat jadi kerak.. :rolleyes:
     
  11. X2power

    X2power New Member

    Joined:
    Nov 19, 2013
    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    Kepada sesiapa nak cuba minyak X2power 10w/30 sintetik sm/ci-4 sila pm saya..harga promosi rm34/liter
     
  12. exone143

    exone143 New Member

    Joined:
    Apr 19, 2014
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    Abg Seli apa beza minyak hitam
    - Sintetik contoh sae 10w-40, 5w-40
    -Mineral base contoh 20w-50 dan 20w-40..
    Brand 135LC Extreme Spirit boleh pakai yang maner jer?
    10km - 50km sehari ------ 6000km ( Yamalube) sintetik atau mineral base?
     
  13. afiqzaihan

    afiqzaihan New Member

    Joined:
    Jan 26, 2016
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    Kawan pakai motul 5100 je.. alhamdulillah sesah PD ke KL non-stop enjin still sama mcm mula2 start.. hihihihi

    [​IMG]
     
  14. skyrocket

    skyrocket Super Veteran

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    82
    Trophy Points:
    356
    Kwn serik dah pkai minyak ester
     
  15. afiqzaihan

    afiqzaihan New Member

    Joined:
    Jan 26, 2016
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    kenapa serik tu geng?

    :O
     
  16. abcdefghijie

    abcdefghijie New Member

    Joined:
    Feb 2, 2016
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location (city/province):
    Melaka
    Country:
    Malaysia
    salam lagendĀ² dlm nie,nubis nk tnye skit klo guna mnyk itam shell ax7 10w-40 nie best ke guna??? Bab sebelum guna ax7 nie nubis guna mnyk itam top1.. Hrap leh bagi pndgn pasal dua jenis mnyk itam nie
     
  17. abcdefghijie

    abcdefghijie New Member

    Joined:
    Feb 2, 2016
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location (city/province):
    Melaka
    Country:
    Malaysia
    salam lagendĀ² dlm nie,nubis nk tnye skit klo guna mnyk itam shell ax7 10w-40 nie best ke guna??? Bab sebelum guna ax7 nie nubis guna mnyk itam top1.. Hrap leh bagi pndgn pasal dua jenis mnyk itam nie
     
  18. Mastermind

    Mastermind New Member

    Joined:
    Apr 4, 2017
    Messages:
    3
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    Salam ukhuwah owner2 135/150/200lc. Saya pun ikut pengalaman saya sepanjang 9thn V1 ada setia dengan saya. Dulu memang rajin sangat hantar moto servis kat bengkel. Tapi macam rasa rugi. 1 liter sampai 45 hengget. Tambah filter 50 hengget jgk. Lagi pun banyak dah kacuk2 untuk performance Johor ke Perak. Jadi dah takda masa nak pergi bengkel. Motor pun dah berusia. Sekarang pakai Castrol GTX 20w 50 4liter terus. Apa bezanya? Sama ja fungsinya. Pelincir. Jadi sebab selalu ride jauh, tu je la cara berjimat dan berhemat. 90 hengget 4liter. Sebulan 2x tukar. Bulan depan boleh tukar 2x lagi. Ni saya yang selalu jalan jauh. Kalau kawan2 yang cuma gerak utk g tempat kerja, beli sekali 2 tahun baru beli lagi. Beli minyak enjin kereta lagi berbaloi2. Lupa dah pasal viscosity, consumption dan flow. Janji sampi masa tukar. Kalau 5000km, 3000km tukar dah. Sayang V1 saya.
     
    razor_max likes this.
  19. razor_max

    razor_max New Member

    Joined:
    Mar 16, 2017
    Messages:
    12
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    sya beli shell rimula r4x 1 tong tu..jimat lagi..dah 3bijik moto pakai shell rimula r4x..no prob lem...kalau nak save..tpi baru2x ni tgok harga dh naik mencanak..
     

Share This Page