1. Lets Play Games now at YamahaT150 ARCADE
    Click Here to play
  2. If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)
    Dismiss Notice

Macam Mana Nak Buat Lc 5 Speed Laju

Discussion in 'MALAYSIA: LC150 / 135LC owners' started by yus, May 25, 2012.

  1. cham

    cham Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 7, 2012
    Messages:
    441
    Likes Received:
    143
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Shah Alam, Malaysia
    Country:
    Malaysia
    Seeloknye spoket biar depan ori kilang 14..belakang tu biar turun step by step jgn terlampau mengejut..mungkin akan mengakibatkan engine terkejut
     
    robot likes this.
  2. cham

    cham Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 7, 2012
    Messages:
    441
    Likes Received:
    143
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Shah Alam, Malaysia
    Country:
    Malaysia
    Salam..seeloknye pakai exjos cuting std cjipoh 28mm + fiber 2beg.pastu suruh pomen buang penapis dlm exjos cjipoh tu.buang bgi nmpk lubang tu tidak ditutup.:thumbsup:
     
    Amad and robot like this.
  3. aqmrahman

    aqmrahman New Member

    Joined:
    Nov 12, 2014
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    Head valve tu buat apa? Port n polish ka?
     
  4. AWB G-13

    AWB G-13 New Member

    Joined:
    Nov 24, 2014
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    Smekom,,single arm harga cantik,cun melecun,,mana kedai boleh dapat?
     
  5. apekyamahalc

    apekyamahalc New Member

    Joined:
    Jun 25, 2014
    Messages:
    49
    Likes Received:
    14
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    Miri
    Country:
    Malaysia
    Ni porting je
     
  6. afifbam

    afifbam New Member

    Joined:
    Sep 28, 2015
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    Bro.aq pkai lc 135 5speed..meter topspeed blh gy 130kmh..stndrd kdai..mcm mne bro nk up 180kmh n out meter..tlg bro..ws aq leh 0196809423
     
  7. cham

    cham Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 7, 2012
    Messages:
    441
    Likes Received:
    143
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Shah Alam, Malaysia
    Country:
    Malaysia
    Yes pnp :)
     
  8. cham

    cham Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 7, 2012
    Messages:
    441
    Likes Received:
    143
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Shah Alam, Malaysia
    Country:
    Malaysia
    G area sentul dekat simpang empat ada kedai helmit racing boy.
     
  9. cham

    cham Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 7, 2012
    Messages:
    441
    Likes Received:
    143
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Shah Alam, Malaysia
    Country:
    Malaysia
    Modal besar bang.
     
  10. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,530
    Likes Received:
    464
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah--->desa pandan,ampang
    Country:
    Malaysia
    Yup..sgt besar
     
  11. apekyamahalc

    apekyamahalc New Member

    Joined:
    Jun 25, 2014
    Messages:
    49
    Likes Received:
    14
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    Miri
    Country:
    Malaysia
    Betul tu bro phl.klau modai kecik ka g jd mcm sy plak, xsmpai 3 bln spec 62mm dh hancoq.huu
     
  12. Amad

    Amad New Member

    Joined:
    Mar 25, 2012
    Messages:
    33
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    8
    Country:
    Malaysia
    lc 5 speed kalau nak dapat cecah meter 180 tu xmustahil tapi mmg sangat sukar.bukannya apa.. meter 5speed berat x sama.ada >10 dan ada >20. kalau tukar meter digital lg sakit hati memandangnya hahahaha. tp macam aku cakap la block 65 mmg cun dah untuk lc 5 speed. setakat nak main acah2 rxz ngn 125 boleh sngat hehe
     
  13. Amad

    Amad New Member

    Joined:
    Mar 25, 2012
    Messages:
    33
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    8
    Country:
    Malaysia
    carb uma memang baik, tapi bukan untuk long distance. sebab dia adalah race spec. untuk long distance better pakai carb ori moto mcam tzm ke, pe28, yang asal dari motor.bukan custom made untuk race .;)
     
  14. anymous

    anymous New Member

    Joined:
    Feb 2, 2016
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
     
  15. Abdillah

    Abdillah New Member

    Joined:
    Mar 29, 2017
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    Selamat ptg kawan2 saya pun sama guna motor 135 SE clas mula keluar kedai boleh lah naik 120 KM sejam sekarang boleh dalam 80/90 KM sejam jer saya ada tanya kedai boleh bikin punya tapi kos dia $1500/$2000 utk bikin bagi 180 KM sejam saya tinggal di Pahang ada ke org Pahang boleh lah Add dalam grub 135 ke sekian
     
  16. Abdillah

    Abdillah New Member

    Joined:
    Mar 29, 2017
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    spoket saya 14/39 berat saya 110 kg mula2 keluar kilang boleh lah 110 KM lepas 2 tahun dia Dwon jadi 80/90 KM sejam sampai lah sekarang kalau bikin mau $1500/$2000 bikin sapa yg tinggal di Pahang saya tinggal di Pahang boleh lah
     
  17. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    814
    Likes Received:
    145
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    Selamat petang,
    LC 5 speed ke 4 speed?
    Start dr servis bahagian2 yang perlu diservis.
    - Cuci carburetor
    - Tuka air filter
    - Tuka plug
    - Tuka minyak enjin
    - Tuka oil filter
    - Kalau spoket standard 4 speed
    = 15/39
    5 speed
    = 14/38

    Tak perlu kua modal sebanyak tu sedangkan motor tak problem lagi. Bile da buat kene maintain lebih teliti.

    Bole start buat standard modi macam:
    - Tuka coil plug UMA
    - CDI
    - Buat ekzos

    Kalau tak kisah pasal maintain dan duit. Buat kan aje. :thumbsup:
     
    abe_am likes this.
  18. abe_am

    abe_am Veteran

    Joined:
    Jun 10, 2010
    Messages:
    179
    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    133
    Location (city/province):
    Puchong Utama, Puchong
    Country:
    Malaysia
    betol tu bro hehe
     
  19. cham

    cham Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 7, 2012
    Messages:
    441
    Likes Received:
    143
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Shah Alam, Malaysia
    Country:
    Malaysia
    Dulu sy penah buat std nya Motor sekadar dapat gengam 130kmh
    -carb setting minyak
    -plug irindium rm70
    -cadi brt dualband
    -spoket set 15/38
    -penutup kotak angin tebuk lubang 20sen x 3
    -coil api uma.
    -balancing magnet skim 3mm.
    -moniful exjos tukar atau pakai cj ipoh exjos kating std 28mm.

    Modal= rm500
     
  20. Jai_Scb

    Jai_Scb New Member

    Joined:
    Sep 6, 2017
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    Assalamualaikum..sy newbies lg dalam forum ni..juz nk mintak pendapat..

    Jenis Motor: Yamaha LC 135 ES 5speed (2014)

    Block : 63mm
    Head : 19/22
    Cam: Cms
    s.v: Cms
    CDI: Oren Thai
    Carb: Tzm Ori Motor
    Gearbox: 2,3,5 racing gear
    Con Rod: Ikk Racing Rod
    Bearing: Fullset Bearing Enduro
    Ekzos: Standard v2 5s operate utk spec 63mm.
    Tayar: 80/90 Front - 80/90 Rear
    Berat Owner: 85kg


    Sproket: 14-30 428 - top mintak gear
    15-30 428 - top mati - gear 5 mendap
    15-32 428 - top mintak gear

    Blh suggest saiz sproket sesuai x..ade sape2 pakai spec sama ke..mane tahu blh share cket2..
     

Share This Page