1. Lets Play Games now at YamahaT150 ARCADE
    Click Here to play
  2. If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)
    Dismiss Notice

Macam Mana Nak Buat Lc 5 Speed Laju

Discussion in 'MALAYSIA: LC150 / 135LC owners' started by yus, May 25, 2012.

  1. yus

    yus New Member

    Joined:
    Jun 12, 2011
    Messages:
    79
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    8
    Assalamualaikum,maaf kerana buka trade ni,saya mempunyai masaalah dengan kelajuan
    LC 5 speed,dah banyak cara buat sampai tukar blok 2 kali,Mula2 tukar blok fz dan pakai carb standard dapat topspeed 120 sahaja cuma cepat dan baru2 ni tukar shark 62mm carb Nsr topspeed cuma 125kmh sahaja cuma cepat dapat berbanding FZ...barang2 dah tukar cam cms,blok shark 62mm dan carb nsr 28mm...berat saya 75kg.... ada tanya kat kedai di KL kalau guna blok 63mm dan carb TZM cecah sampai RM2k dan kalau guna Blok 65mm cecah RM3k,,,,, jadi saya harap otai2 kat sini dapat membantu kedai mana yang harus saya pergi dan anggaran harganya...

    sekarang saya pakai spoket 16 depan belakang 39...esok baru nak try 42 belakang...
     
  2.  
  3. sigung

    sigung Super Veteran

    Joined:
    Jan 10, 2009
    Messages:
    353
    Likes Received:
    57
    Trophy Points:
    356
    Location (city/province):
    Kuching, Sarawak
    Country:
    Malaysia
    Tukar spoket la....spoket saiz macam tu sesuai utk 4 speed sahaja....cuba 15-42...masuk ejos open...
     
  4. yus

    yus New Member

    Joined:
    Jun 12, 2011
    Messages:
    79
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    8
    terima kasih...ada tak kedai yang ok boleh saya hantar pasal bila kedai yg saya hantar cakap LC 5 speed
    memang tak laju n modify pun tak boleh...mcm2 alasan yg dia beri...saya harap otai2 dapat tolong...
     
  5. yus

    yus New Member

    Joined:
    Jun 12, 2011
    Messages:
    79
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    8

    rantai cukup panjang tak
     
  6. sigung

    sigung Super Veteran

    Joined:
    Jan 10, 2009
    Messages:
    353
    Likes Received:
    57
    Trophy Points:
    356
    Location (city/province):
    Kuching, Sarawak
    Country:
    Malaysia
    Kalo takut tak cukup panjang, try 14-39...
     
  7. yus

    yus New Member

    Joined:
    Jun 12, 2011
    Messages:
    79
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    8
    saya dah try 15 38 tapi top dapT hanya 130kmj sahaja...org kata lc 5speed ni mcm fz susah nak
    buat betul le...kwn komen sikit
     
  8. DD7

    DD7 New Member

    Joined:
    Mar 28, 2011
    Messages:
    34
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    songkla
    Country:
    Thailand
    gini bro........
    cube ikut step ni
    1) tukar ejos dicadangkan cj ipoh harge 150
    2) tukar CDI racing ( >RM250 )
    3) tukar rim sukan tu ( asalkan yg rengan)
    4) setting carburator NSR tu semula MJ & PJ dia....
    5) setting spoket kekal kan dulu spoket depan ejas dari satu mata ke satu mata turun ; depan 14 kekalkan belakng 38 turunkan satu2

    insyaallah...140 dlm tgn kot...heheheh.....klu meter lama dah 180 dh tu...... tp klu betol nk 180 meter dia
    lain lah settingnye...

    blok 65mm
    rod tukar (pin15mm)
    piston tukar...jgn pakai yg asal blok 65 tu...cari yg lain
    carb TZM ori....paling cun ori motor....setting balik PJ/MJ dia
    cdi BRT/rextor adjustable
    ejos cj ipoh....pickup n topspeed senang dapat
    head kene pakai valve besar (racing head)

    setting camni leh uji kat dyno.....HP dlm 24 ke 28 tengok cara setting.....meter leh dapat 180
    hehehehe...tepok dada tanye iman...pilihan ditangan anda.....5s ni bukan nye susah nk laju tp poket kena tebal....heheheh..selamat mencube..
     
    aqmrahman and maxLC135v2 like this.
  9. yus

    yus New Member

    Joined:
    Jun 12, 2011
    Messages:
    79
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    8
    terima kasih...ada le kedai yg ok boleh buat.. bagi tahu nama kedainya
     
  10. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,530
    Likes Received:
    464
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah--->desa pandan,ampang
    Country:
    Malaysia
    pergh...5 speed tuh ...da byk kali bukak still xbley blah..slah setting tuh..pkai blok fz pon bley dpt 140 5 speed..huhuhu..
     
  11. yus

    yus New Member

    Joined:
    Jun 12, 2011
    Messages:
    79
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    8
    tahu tak apa,saya dah naik pening...duit dah byk ha uuis,pasal tu tanya pomen mana yg tahu n ada fomula..jadi kwn tlg.
     
  12. ApoKalypse

    ApoKalypse New Member

    Joined:
    Mar 27, 2012
    Messages:
    56
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    Melaka
    Country:
    Malaysia
    den pon pakai sebijik 5speed ni...mmg xlaju la kuar kedai 100kmh je...berat aku 87kg... main jln panjang dpt la 110kmh....kalo tunduk dapat 120kmh tp payah sangat...nasib je... ada sorg brader ni bikin kat bengkel KC Seng Nilai... dia usik Magnet dgn mangkuk klac...xsilap diorg lay kasi ringan... yg lain2 smua std termasuk blok, cdi... motor dia dapat 170kmh...
     
  13. yus

    yus New Member

    Joined:
    Jun 12, 2011
    Messages:
    79
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    8
    memang saya akui yg magnetnya berat dan sama dgn fz...gear box pula sama dgn 125 dan rxz...
     
  14. ApoKalypse

    ApoKalypse New Member

    Joined:
    Mar 27, 2012
    Messages:
    56
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    Melaka
    Country:
    Malaysia
    motornya juga berat dan x pergi.... nak modi 5speed ni modal mmg banyak.... aku yg standard ni leh pegi 100kmh je... kalau ride tunduk baru dpt 119kmh.... tp berat aku 87kg la... moto aku stended kilang sume
     
  15. yus

    yus New Member

    Joined:
    Jun 12, 2011
    Messages:
    79
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    8
    ada ke sesiapa yg pakai LC 5 speed dah modify...cuba cerita sedikit...
     
  16. kamen rider x

    kamen rider x Super Veteran

    Joined:
    Apr 22, 2009
    Messages:
    2,383
    Likes Received:
    325
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    Klang
    Country:
    Malaysia
    Salam, Yus stay area mana? meh PM Kamen tgk, mana tahu ley cuba resepi baru... :p
     
    apekyamahalc likes this.
  17. sigung

    sigung Super Veteran

    Joined:
    Jan 10, 2009
    Messages:
    353
    Likes Received:
    57
    Trophy Points:
    356
    Location (city/province):
    Kuching, Sarawak
    Country:
    Malaysia
    Kalo spec dah macam ni, tak patut tak laju. Kalo carb dah set mj/pj cun, tinggal nak set spoket jer ni....62mm dah piston tu...nak tukar rim tu, tak perlu kalo setakat nak tgk meter naik, macam nak tipu diri sendiri jer ni....maaf ni cuma pendapat aku....

    Ejos juga penting utk naikkan topspeed, lebih2 lagi bila piston dah besar.....
     
  18. yus

    yus New Member

    Joined:
    Jun 12, 2011
    Messages:
    79
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    8
    saya tinggal kat ipoh...LC dulu buat kat ipoh tapi kena main je...lepas tu modify kat KL power juga...
    bila 5 speed kuar beli tapi dapat 120kmh aja...tukar blok fz top sama cuma cepat je dan skrg pakai blol 62mm just dapat paling laju 130kmh...jenuh setting spoket dari kecil sampai le besar tak dapat melebihi 130kmh...
     
  19. yus

    yus New Member

    Joined:
    Jun 12, 2011
    Messages:
    79
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    8
     
  20. ApoKalypse

    ApoKalypse New Member

    Joined:
    Mar 27, 2012
    Messages:
    56
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    8
    Location (city/province):
    Melaka
    Country:
    Malaysia
    kalau dok ipoh rasanya dekat Tambun ada satu bengkel MY MOTORSPORT... dia bikin 5speed boleh lebih dari 180kmh...
     
  21. sigung

    sigung Super Veteran

    Joined:
    Jan 10, 2009
    Messages:
    353
    Likes Received:
    57
    Trophy Points:
    356
    Location (city/province):
    Kuching, Sarawak
    Country:
    Malaysia
    Kesian gak bro ni....aku kalo 5 spd takder pengalaman ler.....eheheeh...aku ada 4 spd lama jer....topset sama, bahagian bawah jer sama fz, ada jugak fz yg dah laju, takkan 5spd tak leh pulak....
     

Share This Page