1. Lets Play Games now at YamahaT150 ARCADE
    Click Here to play
  2. If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)
    Dismiss Notice

Lc Brake System..

Discussion in 'MALAYSIA: LC150 / 135LC owners' started by voltbeat, Jun 16, 2012.

  1. voltbeat

    voltbeat New Member

    Joined:
    Jun 15, 2012
    Messages:
    18
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Location (city/province):
    putrajaya
    Country:
    Malaysia
    assalam
    kepada warga yamahat135 saya ingin berkongsi di sini apakah jenis2 brake system yg gemar anda gunakan? dan saya nak kemukakan sedikit masalah dgn brake caliper lc saya jenis racing boy 4 piston sekarang bila saya membrek pada kelajuan 80-100km/j terasa spt terhenjut-henjut spt pressure pada pum brek tak sekata, sblm ni jika membrek lebih soft tidak tersangkut-sangkut. Adakah perlu saya tukar brake hose utk atasi masalah ni? harap membantu tq.
     
  2.  
  3. voltbeat

    voltbeat New Member

    Joined:
    Jun 15, 2012
    Messages:
    18
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Location (city/province):
    putrajaya
    Country:
    Malaysia
    apa itu bleeding?
     
  4. Ga Na Tan

    Ga Na Tan New Member

    Joined:
    May 14, 2011
    Messages:
    29
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Location (city/province):
    Miri, Sarawak
    Country:
    Malaysia
    Bleeding adalah proses mengeluarkan angin yang bercampur dengan cecair minyak brake pada sistem brake hydraulic.. Sekiranya terdapat ruang udara diantara saluran minyak brake, ini akan menjejaskan kecekapan sistem brake untuk memberhentikan kenderaan anda.. hehehheh Sekian terima kasih...
     
    adam_john99 likes this.
  5. voltbeat

    voltbeat New Member

    Joined:
    Jun 15, 2012
    Messages:
    18
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Location (city/province):
    putrajaya
    Country:
    Malaysia
    baru saya faham, thanks bro, maksud nya dlm proses bleeding tu semestinya tidak ada ruang udara yg bercampur dgn minyak kan? skrg ni masalah saya kesan jarak antara brek lever dgn throttle semakin rapat, sebelum ni jarak nya agak jauh..
    adakah ini masalah bleeding atau brek pad? dilihat pada brek caliper sllu kotor hingga ke sportrim (sllu cuci motor) masalah terhenjut-henjut tu jga masih ttp belaku.. sistem brek saya baru pakai 3 bln saja.
     
  6. skyrocket

    skyrocket Super Veteran

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    82
    Trophy Points:
    356
    cube cek ad leaking ke kt mane2.klu sume ok cube proses bleeding..biasenye klu xde bendasing dlm myk tu ble brek trase padat..:)
     
  7. Ga Na Tan

    Ga Na Tan New Member

    Joined:
    May 14, 2011
    Messages:
    29
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Location (city/province):
    Miri, Sarawak
    Country:
    Malaysia
    kalau bahagian brake caliper selalu kotor maknanya ada berlaku kebocoran pada sistem hos atau komponen brake... check betul2...
     
  8. Kayang

    Kayang Super Veteran

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    735
    Likes Received:
    72
    Trophy Points:
    356
    Country:
    Malaysia
    Piring disc LC ES kat mana ada jual dgn harga yang berpatutan ye kalau sekitar selangor KL ni..
     
  9. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,530
    Likes Received:
    464
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah--->desa pandan,ampang
    Country:
    Malaysia
    hos kotor...
    minyak brek try pkai dot 4 or dot 5.1 hahaahhah
    disc bengkok
    batang sub tayar dpn bengkok...

    byk kemungkinan
     
  10. adam_john99

    adam_john99 Super Veteran

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    212
    Trophy Points:
    391
    Location (city/province):
    KL
    bleeding your brake system, if same problem happen, there would be your brake system leaking....brake safely bro...
     
    Kayang likes this.
  11. adam_john99

    adam_john99 Super Veteran

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    212
    Trophy Points:
    391
    Location (city/province):
    KL
    moto awak tue mintak fork terbalik tue bro kayang...pasti die mintak disc brembo 6 pot tue...nie mesti kes moto laju tahap tak terhingga sehingga menjejaskan brake system...isk3...hehehehhehe
     
  12. Kayang

    Kayang Super Veteran

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    735
    Likes Received:
    72
    Trophy Points:
    356
    Country:
    Malaysia
    Aik?? x laju mane pun bro Adam.. ada membe sorang tu dok cheras lagi laju moto dia tau. Hehe
     
    adam_john99 likes this.
  13. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,530
    Likes Received:
    464
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah--->desa pandan,ampang
    Country:
    Malaysia
    otai cheras tuh...hahahahah
     
  14. voltbeat

    voltbeat New Member

    Joined:
    Jun 15, 2012
    Messages:
    18
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Location (city/province):
    putrajaya
    Country:
    Malaysia
    mungkin juga phl,
    sbb saya baru perasan surface disc plate spt cengkam tak rata menyebabkan disk saya agak sedikit haus beberapa bahagian dan kesan sagat/calar pada disc terkena skru bracket sbb munkin masalah sportrim.
     
  15. voltbeat

    voltbeat New Member

    Joined:
    Jun 15, 2012
    Messages:
    18
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Location (city/province):
    putrajaya
    Country:
    Malaysia
    u right john, keselamatan tu penting ingat mggu ni nak hantar bengkel chek caliper apa yg patut buat bleeding n ketat handle skit, skrg ni tak berani nak speed up pakai brek blkg sambil pum2 skit brek depan.
     
  16. adam_john99

    adam_john99 Super Veteran

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    212
    Trophy Points:
    391
    Location (city/province):
    KL
    ride safely bro, bukan ape...malang tak berbau....kalau brake dah kasi hint soh serbis...kite layankan ajer....
     
  17. adam_john99

    adam_john99 Super Veteran

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    212
    Trophy Points:
    391
    Location (city/province):
    KL
    aik...???lain macam je bro kayang...heheheheheerm org kajang pun laju2 gak bro siap main corner bentuk 8 tue.....
     
  18. voltbeat

    voltbeat New Member

    Joined:
    Jun 15, 2012
    Messages:
    18
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    Location (city/province):
    putrajaya
    Country:
    Malaysia
    tq john, memang risau sgt pasal brek ni lebih2 lagi brek depan this week juga kena chek tgk result nya macam mana harap2 pot caliper tu ok takde leaking.

    -PHL minyak dot 5 tu jenis apa? skrg tak pasti pakai minyak dot2 apa ikut pomen letak dah jadi hitam memang camtu ke?
     
  19. adam_john99

    adam_john99 Super Veteran

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    212
    Trophy Points:
    391
    Location (city/province):
    KL
    please share your result/finding bro...sharing is caring....

    brake fluid:
    dot3 - red colour, kurang padat bile dimampatkan...
    dot4 - yellowish, padat sendat ketat...hehehehhe, latest technology in fluid engineering....better than dot3.....

    just sharing...tq
     
  20. Kayang

    Kayang Super Veteran

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    735
    Likes Received:
    72
    Trophy Points:
    356
    Country:
    Malaysia
    caliper depan plak bocor. piston dah calar. ades..
     
  21. adam_john99

    adam_john99 Super Veteran

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    212
    Trophy Points:
    391
    Location (city/province):
    KL
    6 pot plz....penangan corner 4 penjuru....eheheheheheheh
     
    Kayang likes this.

Share This Page