1. Lets Play Games now at YamahaT150 ARCADE
    Click Here to play
  2. If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)
    Dismiss Notice

Jom Sembang Pasal Tayar ??

Discussion in 'MALAYSIA: LC150 / 135LC owners' started by darels, Mar 27, 2012.

  1. darels

    darels New Member

    Joined:
    Oct 11, 2011
    Messages:
    66
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    11
    baru2 ni kawan ada tukar pakai michelin 100/80 90/80..waa...maw tanya ha..harga biasa brapa?
    kwan xbiasa pakai moto,tiba2 kena sebat rm325..tadi baru ja masuk facebook tengok harga 90/80 baru 120 je..kena tipu ke ape ni?? ( nak cerita sikit pasal tukar tayar ni,baru2 ni break emergency xcengkam pasal tayar da nak botak,tersodok perdana orang.banyak syok ow.kesimpulan,tukar la tayar, baru brapa je harga,kena ganti kereta orang baru taw sedapnya) kah3
     
    adam_john99 likes this.
  2.  
  3. skyrocket

    skyrocket Super Veteran

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    82
    Trophy Points:
    356
    aritu ade org jual direct kilang kt fb michelin 90/80 bru rm65..
     
  4. darels

    darels New Member

    Joined:
    Oct 11, 2011
    Messages:
    66
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    11
    oh bro skyrocket..semalam baru rasa sakit hati ja tengok harga macam 2..harini da rasa benanah da..haha
     
  5. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,530
    Likes Received:
    464
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah--->desa pandan,ampang
    Country:
    Malaysia
    hahahah..sabo...
     
  6. Led

    Led Member

    Joined:
    Oct 5, 2011
    Messages:
    177
    Likes Received:
    26
    Trophy Points:
    46
    Location (city/province):
    Kuala Lumpur
    Country:
    Malaysia
    tayar shinko hamba dh terkena..saiz 90/80..bila pakai tayar jadi kecik..kecut..then ada rekah2 kecil seakan terkoyak setiap bunga tayar sbb terlalu terik...:mad:
     
  7. darels

    darels New Member

    Joined:
    Oct 11, 2011
    Messages:
    66
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    11
    bro LED..ada gak ek tayar macam 2..kna hati2 la ni..
     
  8. Ahmad Firhanuddin

    Ahmad Firhanuddin New Member

    Joined:
    Oct 30, 2011
    Messages:
    39
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    11
    Location (city/province):
    Seri Kembangan, Selangor
    Country:
    Malaysia
    Bdasrkn pengalaman sy le..
    Pakai Tayar Michelin Pilot Sporty ni..
    Kalau Jalan Kering die grip juge tp kalau brek ngejut die akan terseret tapi x membuang la..
    Tp kalau basah hampeh..
    Shinko ade org ckap tayarnye bgus..
    Btoi ke??
     
    adam_john99 likes this.
  9. Led

    Led Member

    Joined:
    Oct 5, 2011
    Messages:
    177
    Likes Received:
    26
    Trophy Points:
    46
    Location (city/province):
    Kuala Lumpur
    Country:
    Malaysia
    mgkin utk saiz2 dan type lain bagus la kot ..tp kalau shinko evo SR877 saiz 90/80 masuk kt rim lc std mmg dia jd mengecil..nmpak mcm saiz 80/90
    belahan bunga tayar tengah dia jadi terik mcm nk terkoyak huhuhuu...
     
  10. darels

    darels New Member

    Joined:
    Oct 11, 2011
    Messages:
    66
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    11
    masalah pulak pakai tayar besar ni moto dah xbleh pegi macam standard..
    140 pon xdapat dah,130 je leh pegi,angin kuat sikit langsung pegi macam yamaha 80 -.-
     
  11. Joe SEVEN

    Joe SEVEN Veteran

    Joined:
    Feb 26, 2012
    Messages:
    222
    Likes Received:
    38
    Trophy Points:
    146
    Location (city/province):
    SERI MANJUNG,PERAK
    Country:
    Malaysia
    sy baru tuka tayar depan 70/90 tapi tayar blakg tak tuka agi n dah botak n same saiz depan..bile pandu dapat 130 je...aritu mase 22 botak topspeed sapai 160..skg 130 pun rase berat..spoket 34-15,block 58mm..so tayar blakg punce ke ??
     
  12. skyrocket

    skyrocket Super Veteran

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    82
    Trophy Points:
    356
    spoket kcik kot:eek:
     
  13. Ahmad Firhanuddin

    Ahmad Firhanuddin New Member

    Joined:
    Oct 30, 2011
    Messages:
    39
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    11
    Location (city/province):
    Seri Kembangan, Selangor
    Country:
    Malaysia
    Nk laju pakai tayar besar kne up kn spoket..
    Tp tgk la mesin ande bagaimane..
    Mcm mesin sy..
    Pakai 80/90 IRC Goldwing depan blkg std spoket pun berat..
    Tukar pakai 15-41 pick up laju top lmbt skit tp bile dh top sdap je die pegi..
    So kesimpulannye kne ukur pd keupayaan mesin memasing..
    Skrg pakai 100/80 blkg depan 90/80 spoket std naik sorg gear due pun berat..
    Huhuhuhuu..
     
    adam_john99 and phl6684 like this.
  14. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,530
    Likes Received:
    464
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah--->desa pandan,ampang
    Country:
    Malaysia
    phl pkai saiz std je sblm nie...tp arituh terbeli tayar 70/90 corsa s33 msok blkng...so dpn blkng corsa s33 70/90...
    so far rasa mcm ringan coz tayar blkng kecil...n aritu try cpt sgt meter nek...gear pon jd pendek2...n top rasa overrev...turun spoket blkng 1 mata pikap best..tp topberat sgt plak dah..nk smpai top tuh kne cari bukit...ahahahhaha...so kesimpulannya...tayar dpn mesti kecil dr blkng...hehehe..
     
    adam_john99 likes this.
  15. Joe SEVEN

    Joe SEVEN Veteran

    Joined:
    Feb 26, 2012
    Messages:
    222
    Likes Received:
    38
    Trophy Points:
    146
    Location (city/province):
    SERI MANJUNG,PERAK
    Country:
    Malaysia
    so skg ni sy dah tuka 22 same saiz...motor takat 140,kalau tunduk kat highway meter memg penuh...spoket 34-15,block racing 58mm...kalau masuk cam racing agak2 lah brape buleh naek? n spoket patot kah sy naikkan..??:help:
     
  16. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,530
    Likes Received:
    464
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah--->desa pandan,ampang
    Country:
    Malaysia
    so far sdap g klu tayar blkng besar sket...hehehehehe
    spoket jgn naekkan klu da msok cam racing...maybe kne turunkan..coz cam racing nie dia bg pikap n top....
     
  17. darels

    darels New Member

    Joined:
    Oct 11, 2011
    Messages:
    66
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    11
    Oo,kira kes saya ni tayar besa kena main spoket gak la ni nak dapat sedap balik..susah gak ni..nak tanya plak,rim 18batang berat ea bebanding rim ori lc..kira boleh wat moto jadi slow ea?
     
  18. phl6684

    phl6684 Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 29, 2008
    Messages:
    4,530
    Likes Received:
    464
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    sungai petani,kedah--->desa pandan,ampang
    Country:
    Malaysia
    mesti la...
     
  19. NuarIslam

    NuarIslam New Member

    Joined:
    Dec 26, 2011
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location (city/province):
    Ipoh
    Country:
    Malaysia
    dah beli Michelin Pilot Sporty pasang kat tayar belakang baru nak google..hampeh tul..memang ramai bebudak complen pasal tayar ni..aku bawah pun rase kurang best tapi tak pasti la sebab rim depan bengkok..ades...
     
  20. Pandir135

    Pandir135 Super Veteran

    Joined:
    Oct 23, 2009
    Messages:
    1,205
    Likes Received:
    323
    Trophy Points:
    411
    Location (city/province):
    serdang
    Country:
    Malaysia
    Bro Nuar,

    Uncle skrg pkai Pilot Sporty, depan 100/80 blkang 110/80. Michelin masa kering ok, tapi klo jln basah, kena beringat skit bila meleper dia bleh tukar jadi Melicin....kih...kih...kih.
     
  21. NuarIslam

    NuarIslam New Member

    Joined:
    Dec 26, 2011
    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location (city/province):
    Ipoh
    Country:
    Malaysia
    eh, ade gak otai sini pakai tayar ni....bangga teman...huhu..:D

    ape pendapat uncle untuk tayar depan pulak...nak teruskan dengan pilot sporty atau cari yang lain...kalau boleh nak cutting ala2 botak macam pilot sporty tu...:)
    ( belakang 90/80 )
     

Share This Page