1. Lets Play Games now at YamahaT150 ARCADE
    Click Here to play
  2. If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)
    Dismiss Notice

Cara Setting CDI BRT Smart Click DC Dualband utk 135lc

Discussion in 'MALAYSIA: LC150 / 135LC owners' started by slemay, Aug 26, 2010.

  1. adam_john99

    adam_john99 Super Veteran

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    1,018
    Likes Received:
    212
    Trophy Points:
    391
    Location (city/province):
    KL
    boley cube rpm 14 and btdc 31 tgk mcm mane
     
  2. Power Ride

    Power Ride New Member

    Joined:
    May 6, 2014
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    kawan2 ada tak link cemana setting cdi dualband ni? saya masih terpinga-pinga mengenai degree2 ini..darjah apakah yang dimasukkan. Moto saya,saya tak setting apa2 pun kat cdi. sarung, jalan..top kat meter 120kmj :( habis pulas..
     
  3. TopuiRocko

    TopuiRocko New Member

    Joined:
    Jul 31, 2013
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location (city/province):
    Penang, Malaysia
    Country:
    Malaysia
    Assalamualaikum.. boleh bgi dkat syaa tak speks utk cdi imax 16steps..
    Speks moto sya:
    Crb Tzm..
    Head std tpi modi saiz 19/22
    Block Shark ceramic 64mm
    Hi-Cam cms
    Mangkuk clutch uma (1set)
    Paip Ahm M1
    Cdi Imax 16steps(tapi tktaw set rpm and Btdc)
    Hrap-2 otai-2 dpat beri pendapat ttg btdc and rpm yg sesuai utk moto sya..
     
  4. nurmie4997

    nurmie4997 New Member

    Joined:
    Feb 26, 2016
    Messages:
    13
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    Assalam... Nk tnya.... Lc 5 speed standard... Nk tukar cdi ap yg ok..... Nk bg sedap long ja..... Maaf newbie
     
  5. skyrocket

    skyrocket Super Veteran

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    651
    Likes Received:
    82
    Trophy Points:
    356
    Top
    Speed std skrg brapa?
     
    nurmie4997 likes this.
  6. nurmie4997

    nurmie4997 New Member

    Joined:
    Feb 26, 2016
    Messages:
    13
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    skrg 115 ja....nk pi 120 berat sikit....skrg pakai blok seramik standard ngan ekzos cj ipoh....spocket 38 15
     
  7. fikash

    fikash New Member

    Joined:
    Sep 8, 2015
    Messages:
    23
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    cdi kozi.jpg

    assalamualaikum..... ada x kawan2 yg pernah pakai cdi nie... mohon review sikit.. tq....
     
  8. cham

    cham Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 7, 2012
    Messages:
    441
    Likes Received:
    143
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Shah Alam, Malaysia
    Country:
    Malaysia
    :oops: kawan x penah pakai..buat masa nie cdi paling best uma jew huhuhu..

    Cer tunggu respon otai² lain.
     
    fikash likes this.
  9. fikash

    fikash New Member

    Joined:
    Sep 8, 2015
    Messages:
    23
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    yup.. ramai yg syorkan cdi uma.. tp rega boleh tahan jugak.. (marilah kita menabung). hehehe ... sementara tu nk try brand nie dulu... tgk kat mudah rm120...
     
  10. cham

    cham Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 7, 2012
    Messages:
    441
    Likes Received:
    143
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Shah Alam, Malaysia
    Country:
    Malaysia
    Dari awak bajirkan rm120 tu baik awak holl dulu..menabung lagi 3 bulan..saya pakai cdi uma dah hampir 2 tahun alhamdulillah tidak mngecewakan.
     
    man_sate likes this.
  11. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    816
    Likes Received:
    150
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    Macam cham cakap baik hold dulu kumpul duit....better angkat uma...sebab brt bnyk klon...yg ori ade warranty setahun....saya pakai brt 5 taun....still ok lg....
     
    cham likes this.
  12. fikash

    fikash New Member

    Joined:
    Sep 8, 2015
    Messages:
    23
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    hmm... yelakan... hold dulu la...... tambah lagi 2 ratus lebih je lagi..,... ok.. tq abam2 idola sekalian atas nasihat......
     
    cham likes this.
  13. Nua7712

    Nua7712 New Member

    Joined:
    Sep 19, 2016
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    ,
     
    Last edited: Sep 19, 2016
  14. Nua7712

    Nua7712 New Member

    Joined:
    Sep 19, 2016
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    Guys.. Mcm mana nk mapping smartclick ni sama mcm powermax dualband eh.. Brpa btdc n rpm setting powermax dualband ye..Dlu pkai pmx dualband sedap then kong pkai smartclick sbb dengarnya payah nk dpat pmx dualband ori di era perkembangan pesat ini.. Harap dapat membantu..
     
  15. Nua7712

    Nua7712 New Member

    Joined:
    Sep 19, 2016
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    Lagi satu saya punya tombol ade dua takde tulis pape mana satu rpm or btdc. N tombol tu choice dy 0-9,a-f untuk satu tombol. Lagi satu tombol pun sama 0-9,a-f. Ape mksud tu pun tktau ..
     
  16. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    816
    Likes Received:
    150
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    Powermax membe pon kong.. Pakai sebulan je... Tp sy pakai dualband tahan setakat ni 4-5 tahun sampai arini... Adik pkai same dgn awak punye da 2-3 tahun... Sy da beza kn 2 2 ni... Smartclick lg sedap api die...kemudian kelebihan die bole adjust api dgn rpm..bile perlu kat highway bole adjust tok spec tu... Tok town pakai set town lak... Sy punye cume plug n play je...

    Ape2 tgk pd keupayaan masing2 la...kalau jenis rajin adjust cari tune cdi smartclick terbaik... Nk plug n play pon bole... Kalau plug n play amik dualband or powermax je...

    Patutnya ade sticker rpm 1k-15k...btdc 23°- xingat bape... Da trtanggal kot sticker tu.. Btdc (before top dead centre) ni tok ignition timing...bole google nak tau lebih lanjut... Sy set kat moto adik btdc 29°... Rpm 14k....
     
    Last edited: Sep 21, 2016
  17. nurmie4997

    nurmie4997 New Member

    Joined:
    Feb 26, 2016
    Messages:
    13
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    Assalamualaikum...saya nk tanya otai-otai semua....CDI MB Performance untuk 135LC V2 Standard ok x?
    saya nk set long ja dan sedap bawa....sbb nak ulang alik Penang-Perak....kalau elok...macam mana nk set CDI tu....ada tips tak....
    minta bantuan otai sekalian.
    #Beginner
     
  18. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    816
    Likes Received:
    150
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    Waalaikumusalam.. membe ade pakai tapi bentuk sama je dengan cdi oren thailand...
    MB plug n play..
    Disarankan pakai BRT atau UMA..
     
  19. nurmie4997

    nurmie4997 New Member

    Joined:
    Feb 26, 2016
    Messages:
    13
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia

    uma kalau standard nk set mcm mna....yang sesuai utk long distance...
     
  20. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    816
    Likes Received:
    150
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    UMA bole set rpm dgn degree ignition... Untuk standard plug n play pon cukup da... Kalau berkenan dengan UMA... Bole kaji sendiri atau tggu otai2 lain yg pakai UMA...
    Yg sy pernah pakai BRT Imax 16step adjustable.. Adjust rpm dan btdc..
    Kalau moto standard cari jenis plug n play.. Performance cdi adjustable tak keluar kalau moto standard.. Top atau pickup takde beza dgn cdi racing plug n play...
    Adjustable sesuai untuk keluarkan performance yg terpendam pada moto yg bukan standard... Tapi jalan nak keluarkan performance tu rumit..
     

Share This Page