1. Lets Play Games now at YamahaT150 ARCADE
    Click Here to play
  2. If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)
    Dismiss Notice

Blok 66mm+23 22 Valve

Discussion in 'MALAYSIA: LC150 / 135LC owners' started by cham, May 24, 2016.

  1. zacktuuu

    zacktuuu New Member

    Joined:
    Jan 25, 2016
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    Hehehe nk vs ngan jet rod n block lg besa
    Mood mengkaji
    Cab rase cm x cun sbb time bawak relax trotle 1/4 bobok skit,tgk berfikir nk pakai cab fcr or mjn,mahal sngt r...hahaha
     
  2. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    814
    Likes Received:
    145
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    Fcr la... Huhuhuhu... Belanje video sekali... Hahhahaha
    Pj atau Jarum kene adjust tu... Try spoket yg saya cakap td... Tengok time ujung gear 3 bile tuka masuk gear 4 ade drop x..
     
  3. AlanzShah

    AlanzShah New Member

    Joined:
    Dec 24, 2013
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    salam, kenaper yer piston boleh kecut? blok 62 cms (kotak biru). baru pakai 4bulan dah bertukang..buka tengok piston longgar..minyak hitam makan..blok cun lagi..sejak tuka, 4kali da servis tiap bulan (2000km). 3kali pkai minyak fully elf, 1kali pkai motul 5100..ada sesapa pernah alami mcm ni?
     
  4. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    814
    Likes Received:
    145
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    Waalaikumusalam,
    Saya pon baru kena 2 bulan lepas pasang kat moto adik sedara CMS kotak kuning ag2000. Pasang macam biasa ikot cara biasa pasang la. Baru abis pantang teros bunyi btukang macam blok calar. Tak sempat nak cek lagi moto adik sedara.
    Dekat kotak ada tulis warranti tapi tak tau bole gune ke tak warranti tu.

    Da start masalah pulak blok CMS. Sebelom ni blok X1R kene macam ni gak. Dorang cut cost melampau.
     
  5. AlanzShah

    AlanzShah New Member

    Joined:
    Dec 24, 2013
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    tula pasal, sy pun baru berjinak nk upgrade cc moto ni..alih2 kena mcmni..sebelum ni mtk pendapat pomen yg dh biasa buat lc..tu yg pakai blok 62 cms (kotak biru)..adehh baru je nk merasa..waktu first time tuka blok, benda2 kecik lain mcm cam,spring valve, rod, pump myk sume dh tuka skali yg performance..sebab alang2 dh buka, so upgrade lah semua nye..hmm fenin lah fenin
     
  6. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    814
    Likes Received:
    145
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    Blok beli kat mane? Cube tanya warranty. Dekat kotak CMS AG2000 (Kuning) tulis tak bole claim rosak kalau gune jackrod 6mm keatas.
    Saya pon fenin. Adik sedare sbelom tu pakai 62mm X1R dekat 5 taun. Tuka ke CMS sbb da kong. CMS bru pakai 2 bulan buat hal. Hahahahaha.
     
  7. ple5888

    ple5888 Member

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    173
    Likes Received:
    18
    Trophy Points:
    36
    Country:
    Malaysia
    Bahaya brand cms mcm ni...sy pun kena blok uma 65mm. Br abis pantang dh bunyi bertukang. Cek punya cek bunyi rantai kecik yg kendur. Nk kena ketatkn balik sbb guna manual tensioner...hehe
     
  8. AlanzShah

    AlanzShah New Member

    Joined:
    Dec 24, 2013
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    xingat plk beli kt mana, bagi duit kat pomen je gi beli..huhuh
     

    Attached Files:

  9. AlanzShah

    AlanzShah New Member

    Joined:
    Dec 24, 2013
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    haha nasib baik rantai yg kendur..tula sebab review banyak dah pasal cms ni, xda dgr ada problem..blok uma 65 bro beli brapa tu?
     
  10. ple5888

    ple5888 Member

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    173
    Likes Received:
    18
    Trophy Points:
    36
    Country:
    Malaysia
    Rm5++ dh lupa harga
     
  11. AlanzShah

    AlanzShah New Member

    Joined:
    Dec 24, 2013
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    baru beli harga tahun ni ke 5++ tu bro?
     
  12. AlanzShah

    AlanzShah New Member

    Joined:
    Dec 24, 2013
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    salam abgman, cmne ngan moto adik sedara tu? dh buka cek engine ke? apa punca tu?
     
  13. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    814
    Likes Received:
    145
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    Waalaikumusalam,
    Tak bukak lagi. Mase tak mengizinkan. Cume da tanya warranty tu. Kedai kate bukak dan cek. Kalau masalah pada blok bole bawak blok tu gi sane.
     
    AlanzShah likes this.
  14. AlanzShah

    AlanzShah New Member

    Joined:
    Dec 24, 2013
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    ohh ok2 kalu dh buka sok info ler kt sini..nk tau jgk apa punca tu..huhu
     
  15. zacktuuu

    zacktuuu New Member

    Joined:
    Jan 25, 2016
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    Bro ade tips x?nak masuk block n head belang?tiang tuk head n block kne tukar ke?
     
  16. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    814
    Likes Received:
    145
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    Mod extreme ni. Tak penah buat.
    1) Tapak tiang kene ukur. Xsama dengan lc. Kene wat tapak baru.
    2) Belang = oil cooled & air cooled
    Lc = water cooled
    Radiator asal lc kene tuka yg oil cooled sebab laluan air untuk head block da takde.
    3) Block belang lebih pendek sebab stroke pendek berbanding dengan lc stroke panjang. Kemungkinan kene tuka sleeve yg panjang sebab sleeve asal belang pendek. Penambahan spacer untuk memanjangkan block bukan sleeve. Kene ukur.
    4) Mounting & space tok head belang rasenye takde masalah. Kalau pakai DOHC sedap main rpm tinggi.
    5) Lagi 1 cara nak pakai head DOHC bole cari head Y15ZR Singapore. Cube kire modal masok head block belang dan beli head DOHC Y15ZR Singapore. Mana lebih berbaloi.

    Y15ZR Singapore ade spec DOHC. Head Y15ZR sama je dengan lc cume ade oxygen sensor. Membe ade email dekat HL Singapore awal Januari nak beli head Y15ZR Singapore tapi tak berbalas. Harga pon tak pasti berapa. Kalau ade membe Singapore bole mintak tolong dorg tanyakan. Group Yamahat135 ade rasenye dok Singapore. Try contact dorg.

    *sape2 yang ade tips bole tambah lagi. Ni cume pandangan.
     
    cham likes this.
  17. zacktuuu

    zacktuuu New Member

    Joined:
    Jan 25, 2016
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    Tq,bro...nice tips bro idola...
     
  18. Mohd fakry

    Mohd fakry New Member

    Joined:
    Jun 6, 2017
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Country:
    Malaysia
    @man_sate kalau y15 pakai blok 65 boleh ke pakai head 22/19 ?
     
  19. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    814
    Likes Received:
    145
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    Bole..
     
  20. ple5888

    ple5888 Member

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    173
    Likes Received:
    18
    Trophy Points:
    36
    Country:
    Malaysia
    Kalau blok 65mm guna valve 23/20 ke 22/19 sedap? ader pandangan?
     

Share This Page