1. Lets Play Games now at YamahaT150 ARCADE
    Click Here to play
  2. If your have CLUB EVENTS/RIDE & would like to announce it here,
    Message traxxas-modifier about it :-)
    Dismiss Notice

Big Bore Kit+hicam+spring Valve

Discussion in 'MALAYSIA: LC150 / 135LC owners' started by dean153, Jan 30, 2017.

  1. dean153

    dean153 New Member

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    assalamualaikum rider lc n otai2 sekalian,sy dalam peracangan nak tukar block ceramic 60/62 n hicam n spring valve keras/racing.Saya nak Tanya-


    1.Bila pakai block ceramic 60/62,macm mana cara penjagaan?
    2.Perlukah pantang lepas tukar block?
    3.Berapa biasanya upah pomen pasang block n cam?
    4.Macam mana cara bawak/melenjan/ride motor yg dah tukar block n cam?
    5.Petrol kuat x bila pakai block ceramic 60/62 n hicam?
    6.Minyak Enjin Motul 5100 sesuaI tak utk block ceramic ni?
    7.Apa yg kene tukar skali bila tukar block n cam n spring valve ni?selain gasket,apa lagu yg kene tukar?
    8.Head kene buat jugak ke kalau tukar block 60/62?,apa yg kene buat?
    9.Thermostat lebih baik buang atau tidak?,kalau buang apa yg jadi?macam mana dengn coolant bila buang?
    10.sy plan nak pakai semua brand CMS..block 60/62 ceramic cms,spring valve cms,hicam cms.Berapa agak2 harga barang2 ni..budget 500 cukup x?
    11.berapa MJ &PJ yg sesuai


    Mohon Balas Otai n Rider lc yg tahu n berpengalaman dgn big bore kit ni.Mintak tlong sgt,takut kene kencing je dgn kedai.
     
  2.  
  3. dean153

    dean153 New Member

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    Lagi satu sy plan nak pakai semua brand CMS..block 60/62 ceramic cms,spring valve cms,hicam cms.Berapa agak2 harga barang2 ni..budget 500 cukup x?
     
  4. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    814
    Likes Received:
    145
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    Waalaikumusalam,

    1. Jaga minyak hitam dan oil filter. Tuka minyak hitam dan oil filter ikot jarak perjalanan.
    2. Perlu. Disarankan pakai minyak hitam mineral. Pantang sejauh 500k - 1000k. :thumbsup:
    3. Tengok pada kedai. Bawah RM 100 - RM 150.
    4. Jangan biasakan tarik pickup selalu. Maksudnya gear 1 full throttle hari2. Contohnya gi kedai runcit pon nak full throttle memang masalah motor. :eek:
    5. Minyak lebih save sebab moto xperlu minyak dan kerja yang banyak untuk dpt rpm tertentu. Perlu setting yang tepat. Contoh sebelom ni half throttle 4k tapi da tuka half throttle 6k.
    6. Sesuai dan disarankan.
    7. Coolant dan minyak hitam. Disarankan pakai gasket tembaga untuk gasket head.
    8. Head ni selalunya majoriti kedai tak nak buat atau sentuh sebab kedai nak cepat. Cume ade sesetengah kedai je yang nak buat. Saya cume polish sahaja lubang ekzos dan tak kacau saiz die.
    9. Buang. Kalau buang coolant akan lalu tros tanpa halangan. Fungsi thermostat bole google.
    10. Tak cukup bro.:D Block CMS 62mm membe beli baru2 ni RM 450. Cam RM 100, spring valve (SV) RM 100, gasket RM 25, coolant RM 18, minyak hitam dan upah tak masok lagi.
    11. Kalau pakai carburetor standard cume tuka MJ sahaja. Tuka saiz 110 yang PJ tak payah kaco. Kemudian set angin.

    :- Tunggu otai lain bagi cadangan.
     
    dean153 likes this.
  5. dean153

    dean153 New Member

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    terima ksih bro
     
  6. dean153

    dean153 New Member

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    biar betik bro harga tu?????terkejut hamba...block 60 ape yg budget 245-300?kalau ceramic lgi bgus..sorry bayk tanya..nebis
     
  7. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    814
    Likes Received:
    145
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    Kemungkinan harga betik tak macam tu.. :D
    Harga SV dengan camshaft tu lebih atau kurang mcm tu la... 60mm tak pasti ade kua yg ceramic atau x.. Kalau 5 taun lepas rmai la pakai 60mm...sekarang majoriti 62mm atau 63mm..
    X1R ceramic paling mura RM 245..tapi kualiti da xbagus macam dlu... Saya pakai X1R je... X1R sekarang block bunyi..
    Lg 1 yg mura brand espada ceramic... RM 245 gak..
    Espada kualiti ok macam X1R awal2 dulu.. Bole cube espada...
    X1R buat masa sekarang elakkan dulu..
     
    dean153 likes this.
  8. dean153

    dean153 New Member

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    harga betik pon dh mahal skrg..haha..x1r dan espada 245 yg bro cakap ni saiz 62 ke 60?ceramic ke besi biasa?
     
  9. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    814
    Likes Received:
    145
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    62mm ceramic
     
    dean153 likes this.
  10. dean153

    dean153 New Member

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    ok..terbaik bro...dia satu set atau gasket beli sendri?
     
  11. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    814
    Likes Received:
    145
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    Selalu dpt sekali gasket.. Tapi gasket yg besi tu baik tuka tembaga..
     
    dean153 likes this.
  12. dean153

    dean153 New Member

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    tembaga marketnya berapa
     
  13. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    814
    Likes Received:
    145
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    RM 25..
     
    dean153 likes this.
  14. dean153

    dean153 New Member

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    15
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Country:
    Malaysia
    cantek..masih bro man sate..banyak tlg sy yg msih bru dlm dunia permotoran ni.
     
  15. man_sate

    man_sate Super Veteran

    Joined:
    Apr 8, 2010
    Messages:
    814
    Likes Received:
    145
    Trophy Points:
    371
    Location (city/province):
    Kajang
    Country:
    Malaysia
    Sama2.. Bantu mane yg tau je...
     
  16. 20vturbo

    20vturbo New Member

    Joined:
    Jul 18, 2012
    Messages:
    13
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Location (city/province):
    Kuching
    Country:
    Malaysia
    Informative post
     

Share This Page